Sunday, December 1, 2019

Tort de ciocolata si cafea

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 2 linguri de faina
  • 7 linguri cu nuca
  • un praf de copt
  • un virf lingurita sare
  • pentru crema avem nevoie de:
  • 1 pachet de unt 85% grasime (200 gr.)
  • 5 linguri de zahar
  • 40 ml apa
  • Galbenusurile de la alte 3 oua
  • ½ lingurita zahar vanilat bourbon
  • 2 linguri de cacao neagra
  • 1 lingurita de cafea macinata
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 500 ml
  • 1 lingurita dulceata de rodie (sau orice esenta preferati)
  • 4 linguri zahar
  • pentru glazura de ciocolata:
  • 100 g ciocolata neagra
  • 5 linguri de lapte
  • 1 lingura de cafea (preparata)
  • pentru decoratiunile de ciocolata:
  • 100 g ciocolata neagra
  • 2 linguri de lapte
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • frisca lichida 200 ml

Mod de preparare

Mai intai preparam decoratiunile de ciocolata. Se topeste jumatate din tableta, adica 100 g de ciocolata impreuna cu 2 linguri de lapte, pe baie de aburi, amestecand pana se omogenizeaza. Se pune intr-un cornet din hartie de copt si se decoreaza pe o alta hartie de copt ce decoratiuni dorim. Se dau la frigider pana le vom utiliza la decorat.



Blatul:

Se separa 5 oua. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile. Acum se adauga praful de copt, faina si nuca si amestecam cu o lingura. Compozitia se aseza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor 30 de minute.



Siropul:

Pentru ca nu am mai avut decat o lingurita de esenta de rom, am completat siropul cu un pic de dulceata. Eu am folosit dulceata de rodie pe care am preparat-o mai demult in casa (dintr-o rodie si 7 linguri de zahar), am obtinut un borcanel mic, dar suficient cat sa experimentez la prajituri.

Astfel, pentru sirop, se pun la fiert apa cu 4 linguri de zahar, impreuna cu 1 lingurita de dulceata si se lasa sa fiarba aprox 5 minute, dupa care se ia de pe foc. Esenta se adauga dupa ce se ia siropul de pe foc.

Dupa ce s-au racit si blatul si siropul, taiem blatul in doua parti si il insiropam.



Crema de unt:

Se pun pe foc, intr-un ibric, 5 linguri de zahar, o jumatate de lingurita de zahar vanilat bourbon si 40 ml apa (adica atat cat sa acoperim zaharul) si se fierbe pana se topeste bine zaharul.

No comments:

Post a Comment